Потребителите, които ще получат продуктите, са 382 в Община Мездра.

Право на помощи имат

1. Лица и семейства, които са получили целева помощ за отопление за отоплителен сезон 2017/2018 г.
2. Майки (осиновителки), които получават месечни помощи за отглеждане на дете до навършване на една година.
3. Лица и семейства, получили еднократна помощ за ученици, записани в първи клас за учебната 2018/2019 г.
4. Лица с над 90% увреждане с определена чужда помощ и ниски лични доходи от пенсия.
5. Лица и семейства, които получават месечни помощи за отглеждане на дете с трайно увреждане
6. Лица и семейства, получили еднократни или месечни помощи, предназначени за превенция и реинтеграция, отглеждане на детето при близки и роднини и в приемни семейства.
7. Лица и семейства, инцидентно пострадали от бедствия и аварии при извънредни обстоятелства, подпомогнати с еднократна помощ.

Всеки пакет съдържа: 2 кг брашно, 1 кг ориз, 2 опаковки спагети, 1 лютеница, 3 консерви зелен фасул, 2 консерви стерилизирани домати, 2 – грах, 2 броя гювеч консерва, 1 – говеждо, 2 – говеждо кюфте в бял сос, 1- пиле фрикасе, 1 с риба, 3 кг зрял фасул и четири бутилки олио.

Пакетите ще бъдат придружени с листовки за предоставяните услуги, финансирани от Европейския социален фонд, книжка за бедствена готовност, диплянка за превенция от водния травматизъм, и диплянка с рецепти за здравословно приготвена храна.

Директорът на Общинския център Наталия Горанова обясни, че чрез тези нагледни материали, ще помогнат на хората да реагират в критични ситуации, да се научат да си приготвят полезна храна, като по този начин провеждат и социално-образователна дейност.

Наталия Горанова допълни: „Ние сме доброволци на Червения кръст и помагаме на хората. Това ни е работата в социалната сфера. Освен продуктите, ние ще раздаваме и брошури, ще проведем разговори с хората в населените места и тук. Съпътстващи мерки се казват. Ще разговаряме за телефонните измами, за бедствията и за здравословното хранене. Това правим от три години и хората се чувстват добре, защото се срещат с нас и научават допълнителни неща.“

В Мездра раздаването на пакетите започна от 18-ти, а в селата в общината - от януари до 28-ми февруари.