- Г-жо Николова, за какви заслуги Вие и клуб "Анелия" (Мездра) получихте поредните отличия?

- Първата от грамотите ни е за масовизация на художествената гимнастика. По време на Световното първенство в София Илиана Раева пое инициатива да отличи всички, които имат принос за развитието на българската художествена гимнастика и достигането й до това високо ниво, на което е днес. На една от срещите бяха поканени членовете на комисиите (помощни органи на федерацията0, в това число и най-младата комисия по масов спорт. Тази комисия има за цел масовизация и участие на клубовете в Световни гимнастради (шампионати по масов спорт).

- Разкажете ни повече за Гимнастрадите?

- Това са грандиозни и изключително скъпи форуми. За следващата година България е подала заявка за участие в Световния шампионат в Австрия.

- Известно ли е вече кои български клубове ще вземат участие в този форум?

- Четири водещи клуба по гимнастика в страната са определени да вземат участие в нея, един от тях е нашият спортен клуб "Анелия". Регламентът за участие изисква най-малко 15 състезателки и игра минимум 10 минути.

- Готов ли е клуб "Анелия" за достойно представяне на Световния шампионат по масов спорт?

- Доказателство за готовността на клуба е втората грамота, която е признание за приноса ни за развитието на световния и българския спорт, за постиженията на клуба, на президента и на треньорите.

- Има ли нещо ново в работата Ви, което ви кара да се гордеете и което ще доведе до поредния висок връх в спортните постижения?

- От четири години в клуба правим съчетания по двойки и тройки. Слушайки Ирина Винер (дългогодишен треньор на руския национален отбор и президент на Руската федерация по художествена гимнастика) и предложението й за такива съчетания в бъдеще, знам, че това не е изненада за нас - ние вече го правим. Убедена съм, че не трябва да чакаме, а да сме готови с елитни състезателки. Отново сме пионери в това отношение. Това също е гордост за мен като президент на клуб новатор.

- Кои са новите тенденции в художествената гимнастика и как се вписват в работата Ви?

- Когато едно нещо е едно и също, то омръзва. Да се търси нещо ново, което да грабне състезателките и да ги мотивира не вече със своята трудност, а с атрактивността си. Световната художествена гимнастика също търси нещо различно - да се набляга на артистичността - съчетанието да е примамливо като приказка и големите звезди вече го постигат.

- Какво още е нужно, за да се изправи публиката на крака?

- Нужно е и кокетничене с публиката, за която играеш, за да я накараш да дойде утре пак. Всеки спорт се играе заради публиката и общественото признание за него.

Интервюто взе: Марияна Йорданова