В конкуренцията на 10 елитни атлети от Кения, Етиопия, САЩ, Япония и Австралия 23-годишният състезател на Спортен клуб Атлет (Мездра) започна добре бягането "Todoroki Athletics Stadium” и първите няколко обиколки се движеше в челото на групата. На първата и втората обиколка той премина пети, на третата - шести, а на четвъртата - осми. Във втората половина на дистанцията обаче той явно получи криза и след втория километър се отказа.

През цялото време на бягането темпото диктуваха кенийците Джайръс Биреч, втори в световната ранглиста за 2016 г. с 8:03.90 мин. (на снимката вляво) и Никълъс Бет, девети в ранглистата през м. г. с 8:10.07 мин. До 2000 м водеше Бет, сребърен медалист от Световното първенство за кадети в Донецк 2013, след което в последната обиколка Биреч атакува неудържимо и финишира пръв с време 8:19.54 мин. Втори завърши неговият сънародник Никълъс Бет с 8:21.71 мин, а трети - етиопецът Тесфайе Гирма с 8:32.18 мни..

"Най-вероятно Митко е получил криза по време на бягането, предизвикана от малкото време за аклиматизация, предвид голямата часова разлика с България, коментира неговият наставник Йоло Николов. Същия проблем имахме и на Световното първенство в Пекин преди две години. Иначе на турнира „Нови звезди” миналата седмица направи много добро контролно бягане.”

Следващият старт на Митко Ценов ще бъде на Националния шампионат за мъже и жени, който ще се проведе в началото на юни във Велико Търново. В него ще се включат също Иво Балабанов, Спасимир Делибашев и Йоло Николов.

Този уикенд, 27-28 май, подрастващите състезатели на Атлет (Мездра) ще вземат участие в Националния шампиона за юноши и девойки младша възраст в София. В него Дева-Мария Драгиева ще стартира на 800 и 1500 м, Рая Лалова - на 400 и 800 м, Иван Драгановски - на 800 и 1500 м, а Силвия Йолова - в спринта на 100 и 200 м.