© Петя Валентинова

Общинската болница в Бяла Слатина за пореден път ще се модернизира със средства по програмата на социалното министерство "Красива България". С поредния спечелен от общината проект, този път ще се обнови изцяло самостоятелното административно крило на лечебното заведение, което е със силно амортизирана материална база.

Освен смяна на покрива, на обекта ще бъде направена външна планировка и ще бъде сменена дограмата. В ремонта ще бъдат вложени малко над 200 хиляди лева, повечето от които ще дойдат именно от „Красива България”.

Същинските дейности се очаква да стартират през месец май тази година. След финализирането им, в отделното крило на лечебницата ще бъдат преместени инфекциозното отделение и клиничната лаборатория.

Това е петият пореден проект по "Красива България", с който се обновява базата на общинската болница в Бяла Слатина. В рамките на 4 години, благодарение на спечелените от общината средства, се модернизираха общо 6 отделения в лечебното заведение. Началото бе поставено с Детско, последваха Вътрешно, Неврология, Хирургия и ОАИЛ, а в края на миналата година отвори врати и модерното акушеро-гинекологично звено.

Освен коридори, кабинети и манипулационни, напълно са обновени и болничните стаи, някои от които разполагат и със самостоятелни санитарни възли.

Белослатинската многопрофилна болница за активно лечение е добрият пример за успешно общинско лечебно заведение. Всяка финансова година приключва с по-голяма печалба, възнагражденията на персонала са възможно най-добрите, които позволява здравно-икономическият модел, а отделенията се обновяват ежегодно с проекти по програмата “Красива България”.

Освен тази болница цялостно обновяване по програмата предстои да бъде извършено и в лечебните заведения във Вълчедръм и Тервел. Община Тервел ще преустрои Физиотерапевтичния център, а във Вълчедръм ще ремонтират сградата на селския здравен участък в село Септемврийци.

Общият бюджет на трите проектни предложения е 423 364 лв., от тях 199 336 лв. ще се осигурят по проект „Красива България“, а останалите 224 028 лв. се осигуряват от трите общини, уточниха от ведомството. В най-скоро време предстои подписване на споразумения за всички одобрени предложения, за да може до юни всеки бенефициент да организира и проведе обществена поръчки за избор на изпълнител и да сключи с него договор за строително- ремонтни дейности, след което да започне реалното им изпълнение и да приключи с отчитането му до края на ноември.


Източник: kmeta.bg