На дискусия, посветена на европейските стандарти за храните, които допускат отклонения в съставките на един и същи продукт, предлаган на различни пазари, министърът коментира, че цените са условно понятие, но фрапантни разлики от порядъка на 20 процента не е нормално да има.

Министърът припомни, че експертната проверка на цените на 30 храни от произволно избрани страни е установила разлика в цените, като около десетина от продуктите са били драстично по-скъпи и около 15 - по-евтини. Най-обезпокоителни са били завишенията в някои от детските храни - до около 100 процента и в някои от шоколадовите изделия - от 30 до 70 на сто.

Относно предложението на омбудсмана Мая Манолова, продажбата на продукт от една и съща марка, но с различни съставки, да бъде забранена със закон, Порожанов поясни, че това би било възможно само чрез общоевропейска регулация.

"Безспорно не трябва да съществува двойно качество, но това законово не може да бъде уредено, без да има единна европейска регулация. Затова всяка една инициатива в тази посока показва солидарността на страните, които са потърпевши, защото имаме схема за различно третиране на потребителя и нелоялни търговски практики", каза министърът.


Източник: bta.bg