"Доста литература се натрупа за българския „преход”, много социолози, политолози, икономисти, публицисти точеха перата си върху годините, в които се сменяше „системата”. За едни „преходът”, добър или лош, е свършил, за други още продължава, трети мечтаят за друг „преход”. „Но вече е късно: шлюзовете на историята се затварят...”, споделя проф. Иво Христов, който с помощта на Издателство "Захарий Стоянов" поднася на читателите второ, преработено и допълнено издание на "Пред пепелището на нестаналото българско общество" - една от най-ярките и проникновени книги за България от края на ХХ век и началото на ХХІ век.

Проф. Иво Христов е български юрист, социолог и университетски преподавател.

Роден е на 5 септември 1966 г. в Киев. Завършил е Софийския университет „Св. Климент Охридски“, магистър по право и доктор по социология на правото, с дисертация на тема „Правна регулация и модерност - социологическо изследване на два типологични случая: Западна Европа и България” (2003). От 2009 г. е доцент, а от 2016 г. - професор, в катедра „Приложна и институционална социология“ във Философско-историческия факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Преподава „Социология на правото”, „Теория на модернизациите”, „Историческа социология на модерните институции” в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” и в Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Специализирал е в Международния институт по право във Вашингтон (2000), Московската школа за политически изследвания - Съвет на Европа; Москва - Стокхолм - Страсбург (2002), Университет „Карло Бо“ в Урбино, Италия (2005), Нойвалдег институт във Виена (2007) и др. Гост професор във Факултета по социология на Самарския федерален университет (2016/2017) с лекционни курсове по социология на геополитиката и историческа социология на модерността.

Автор е на четири монографии и множество статии. Владее английски и руски език.

Експерт в Комисията по правни въпроси към 38-ото, 39-то, 40-ото и 41-ото Народно събрание. Народен представител от гражданската квота на Коалиция „БСП за България” в 44-ото Народно събрание. Член е на парламентарните комисии по външна политика и по образованието и науката. Участва в групите за приятелство на България с Русия, Египет, Пакистан, Саудитска Арабия и Република Корея.