Постепенно, в крак с икономическите потребности в региона, специалностите в гимназията стават все по-разнообразни, атрактивни и привлекателни за младите хора.

От 2004 г. са възстановени 136 дка земеделска земя, собственост на училището. Установени са контакти с фондация, работеща с холандски дарители, с която се разработват съвместни проекти, което налага в училището да се въведат професиите "Техник озеленител", специалност "Цветарство" и специалност "Механизация на селското стопанство".

Така Професионалната гимназия се превръща в едно малко учебно-производствено предприятие. През годините на съществуването си училището е ръководено от няколко дългогодишни директори, създавали отлични педагогически и професионални екипи.

Днес пред Професионалната гимназия се отваря нова възможност да бъде отново първото училище в областта, в което се въвежда дуално обучение, благодарение на подадената ръка от БДЖ "Пътнически превози" ЕООД.

Към днешна дата в гимназията се обучават 76 младежи. Зрелостниците са 9, от които 1 отличник.

Относно реализацията на приема тази година, вр. и. д. директор Евелина Ценьова изрази притеснение, поради малкия брой седмокласници в общината и региона.

Гости на училищния празник бяха председателят на Общинския съвет Яна Нинова, кметът на Мездра Генади Събков, общинският съветник и председател на комисията по образование Наталия Христова, директорът на Общинския център за социални услуги и дейности Наталия Горанова, бивши директори, учители и служители в школото.

Директорът на гимназията поздрави абитуриентите и им пожела здраве и успешна реализация. В словото си тя благодари на своите предшественици и изрази увереност, че с новите възможности училището отново ще заеме своето достойно място на образователна и професионална институция не само в Мездра, но и в целия регион.

Поздрав към младите хора и към гостите поднесе и кметът на Общината Генади Събков.

Поздравителни адреси поднесоха също Общински съвет - Мездра, ОУ "Св. св.Кирил и Методий", ПГ "Алеко Константинов” и СУ "Иван Вазов".

Празникът бе съпроводен с богата художествено-музикална програма, поднесена от мажоретния състав и танцовата формация при ПГ "Алеко Константинов" с художествен ръководител Христина Стоянова, Вокална група "Детски свят" при Центъра за подкрепа за личностно развитие с ръководител Анета Петкова, атрактивна демонстрация на бойни умения на възпитаниците на инструктора по карате Василий Ковяр при Карате клуб "Лотос” и танцьори от Ансамбъл "Мездра".

Празничната програма завърши с демонстрация на майсторско шофиране от зрелостниците в гимназията.