Целите на проекта са насърчаване на реинтеграцията на ученици, които нямат изградени основни умения; идентифициране на риска от отпадане, насърчаване на интеграцията на ученици със специални образователни потребности в училище и в обществото; прилагане на нови стратегии за преодоляване на социалното изключване и проблема с преждевременното напускане на училище; прилагане на нови методи в областта на социалното и емоционалното развитие на децата; създаване на стимулираща учебна среда и подходи за подпомагане на социалното и емоционалното развитие на детето; предоставяне на различни методи на обучение и споделяне на добрите практики.

Екипи от по 5 ученици и двама учители ще посетят всяка една държава-партньор по проекта и ще работят на местно и международно ниво по посочените проблеми. Запознавайки се и сравнявайки различните образователни системи, учителите и учениците ще обменят добри практики и иновации в образователния процес. Учениците ще опознаят различни култури, ще подобрят езиковите си и ИКТ умения.

В края на януари в гръцкия град Кавала се проведе първата транснационална среща по проекта "Не ме изключвай!“, в която взеха участие директорът на Лесотехническата гимназия в Берковица Христина Христова и Людмила Йолова, учител по английски език. Те се срещнаха с преподаватели и ученици от училището-домакин и с другите участници от петте държави партньори.

Всички партньорски училища представиха своите училища, градове и страни пред останалите. Всяко училище предложи лого на проекта, за което предстои конкурс чрез гласуване и избор на най-доброто лого. Също така бе обсъден календар на бъдещите мобилности и дейности за целия двугодишен период.

За участниците в транснационалната среща домакините бяха подготвили богата културна програма - те разгледаха типични забележителности на Кавала като Стария град, замъка "Имарето" и къщата музей на Мехмед Али. Гостите посетиха Археологическия обект на Филипи и Баптистерията в село Лидия. Срещата премина изцяло в дух на приятелство, партньорство, обмен на идеи и творчески проекти.

От 18 до 24 април берковската Лесотехническата гимназия ще е домакин на следващата среща по проекта.