Само за последния месец е отбелязан доста сериозен темп и ръст, като най-засегнати са стоките, пряко свързани с цената на тока - това е преработвателният сектор, главно месопреработването и млекопреработването, поясни Иванов пред БНТ. "При кашкавала вече имаме 21-22% разлика спрямо миналата година, при сиренето е 25%. Захарта поскъпна с 20%, което е следствие от поскъпването ѝ на световния пазар", обясни Иванов и добави, че поскъпване има и при сухите и меки колбаси, но не и при месото.

По думите му цената на олиото се е покачила едва с 10 стотинки в номинал в следствие на енергийната криза. "Основната причина за този темп, който наблюдаваме, е кризата в енергийния пазар - най-вече пазара на ток и неговата нестабилност и непредвидимост.

Към момента ние се радваме на една устойчива, постоянна тенденция. Тенденцията към покачване е доста слаба като темп, което се дължи на висококонкурентния пазар - трудно ще видим шоково изменения в цени, даже няма да ги видим", подчерта Владимир Иванов.


Източник: actualno.com