Сред новите моменти в програмата, касаещи стимулиране на високото спортно майсторство, са връчване на годишни финансови награди на 10-те най-добри спортисти, Треньор №1 и Отбор на годината в община Мездра. Предвижда се също учредяване на целева годишна награда за "Спортист на годината”, "Треньор на годината” и "Отбор на годината”, като от кметската управа предлагат финансовото стимулиране да е по 1000 лв.

С цел подобряване на материалната спортна база в документа е заложено през следващите три години да бъде доизграден още един тренировъчен футболен терен на градския стадион "Локомотив” и довършена Многофункционалната спортна зала, да се изгради футболен терен, съблекални и трибуни в с. Моравица и да се подпомогне оборудването със спортни уреди и съоръжения на центрове за занимания със спорт в селата.

Община Мездра ще продължи да подпомага финансово спортните клубове, съобразно утвърдените критерии, но при условие, че те нямат данъчни задължения към местната хазна, както и борчове за транспортен превоз към ОбП "Чистота”.

За финансовото обезпечаване на програмата ще се разчита на общинския бюджет, както и на привличането на допълнителни средства чрез кандидатстване с проекти по линия на ЕС, по национални програми и проекти на ММС и МОН, на собствени приходи от спортните клубове, спонсорство и дарения.

Президентът на Хандбален клуб "Локомотив” Любен Костов настоя в програмата да намери място повече конкретика - като фиксирани крайни срокове за изпълнение и отговорности. Преподавателите Слави Маринов и Христо Иванов предложиха в документа да бъде включено преасфалтиране на двора на ОУ "Христо Ботев” и изграждане на стрийт фитнес площадка в СУ "Иван Вазов”.

По предложение на Евгени Йоловски, зам.-директор на мездренската гимназия, бяха дискутирани възможностите за развитие на физическото възпитание и спорта, които дава стартиралият наскоро проект "Твоят час”, финансиран по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж”.