© PIXABAY.COM

През ноември 2020 г. понижение спрямо предходния месец е регистрирано в добивната промишленост - с 9.2%, преработващата промишленост - с 1.1%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.8 на сто. По-значителен спад в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на напитки и производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 8.9%, производството на метални изделия, без машини и оборудване - със 7.9 на сто, производството на облекло - с 5.7%. Увеличение пък е регистрирано при: ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 10.9 на сто, производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - със 7.6%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 6.6 на сто.

На годишна база понижаване на промишленото производство е отчетено в добивната промишленост - с 18.1%, при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 6.6 на сто, и при преработващата промишленост - с 3.7%. През периода ноември 2019 - ноември 2020 г. намалява ипроизводството, некласифицирано другаде - с 44.2 на сто,производството на тютюневи изделия - с 29.8%, обработката на кожи,производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - с 29.5 на сто,това на облекло - с 18.6%, и на напитки - с 13.1%.

Най-голямо увеличение е регистрирано при производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 18.7%, автомобили, ремаркета и полуремаркета - със 17.1 на сто и производството на превозни средства без автомобили - с 11.5%.

Източник: monitor.bg