Според родителите, регионът остава без детски пулмолог и алтернативата пред тях е или да си плащат, или да пътуват до София. В повечето случаи става въпрос за хронично боледуващи деца, някои от които с астма, и редовното наблюдение от специалист за тях е изключително важно. Родителите са предприели тези действия, защото лекарят е изключителен специалист, и по този начин Касата наказва тях и децата им.

Наказанието на д-р Вътковска е наложено поради това, че през 2018 година е отчела прегледи в дни, в които е била на конгрес в чужбина и не е извършила определена медицинска дейност. В началото на тази година Върховният административен съд е потвърдил наложеното наказание. Лекарката обясни, че грешката е документална, но прегледите са действително направени. За извършените прегледи на децата, родителите са декларирали и пред Икономическа полиция, че прегледите са били направени.

Д-р Вътковска поясни, че е записала прегледите в деня, в който са били направени, поради липса на място в графика, представен пред Здравната каса за месеца.

Родители потвърдиха, че лекарката е направила прегледите на децата им, и бяха единодушни, че за годините, през които тя се грижи за тях, професионалното й отношение е безупречно и те й имат пълно доверие.

По тази причина са организирали и онлайн петиция в защита на д-р Дора Вътковска, в която са събрани вече над 800 подписа.

„За втори път при този лекар се налага такава санкция. 2017 г. също й е прекратяван договорът за същото нарушение. В процеса на проверката се установиха данни, че към момента съответният лекар не е бил на територията на страната. Тоест констатираното нарушение е безспорно“, коментира казуса директорът на РЗОК – Враца Светозар Симеонов.

„През 2016 г. Здравната каса ме е санкционирала, но това са нарушения и постоянни глоби, които съм търпяла във времето. Това вече е кулминацията на наказанията“, каза д-р Вътковска. Тя е категорична, че става въпрос за лично отношение.

Родителите заявиха, че наказанието на лекарката на практика е наказание за децата им. Освен онлайн петицията, те са подали и жалба до НЗОК, с молба да се преразгледа случая и договорът на д-р Вътковска да бъде подновен, за да не се налага да плащат.

От НЗОК са отговорили, че на територията на Враца има достатъчно педиатри и осем лекари с такава специалност. Родителите обаче настояват именно д-р Дора Вътковска да лекува техните деца, защото е добър специалист, и от години е доказала качествата и подхода си към тях.

Те ще настояват за оставка на директора на Здравната каса.