Мирният протест на хората, живеещи в този труден планински район от Северозапада, беше подкрепен с плакати, които изразяваха исканията им, и национални знамена. Кметът на Зверино Цанко Цанев заяви, че протестите продължават заедно с всички околни села и изрази задоволство от подкрепата на кмета на Оселна. Той каза още, че не очаква появата на управителя на "ВиК' - Враца, защото Ангел Престойски просто изчаква датата 1 декември, за да влезе в сила увеличението на цената на водата.

От достоверен източник стана ясно, че управителят на "ВиК" Враца предвидливо е излязъл в отпуск, което неминуемо ще се отрази върху спазването на законовите срокове, необходими за решаването на проблема на хората от дефилето.

На протеста дойде и кметът на Мездра Генади Събков, който заяви: "Абсолютно подкрепям този протест, защото той е и мой личен протест. Не може хората, които са вложили толкова пари и труд навремето, държавата да им се отплаща по този начин. Това е проблем политически и държавен - и трябва да бъде решен. Борим се против уеднаквяването и искаме диференциация. Нека има диференциране, но кой може да върне парите и лихвите на хората за всичките тези години?! Това, което е в правомощията ми и предвид институцията, която представлявам, ще сезираме КЕВР и ще отстояваме правата на хората. Това е единственият път, по който трябва да вървим.”

Към исканията на протестиращите се присъедини и кметът на Оселна Росен Николов, който заяви, че напълно подкрепя жителите на околните село, защото цената е нереална. И увери, че заедно с всички жители на Оселна ще подкрепят докрай справедливите искания на хората.

Своята позиция изрази и местният бизнесмен Цветан Бойчев, който постави изключително важни въпроси. Категорично заяви, че ще продължат да протестират, докато не се вземе някакво справедливо решение: "Искам да попитам коя „умна глава” измисли това предложение цената на водата да е еднаква за цяла България? Ако е така, дали не трябва и улиците, и тротоарите да станат еднакви за всички, да бъдат такива, каквито са в София? Защото във всички села картината е една и съща. Никой не мисли за селата!”

Бойчев повдигна и въпроса за тока, тъй като уж след отстраняването на авариите в мрежата по дефилето, жителите по селата продължават да стоят на тъмно.

"Щом завали, токът спира. Сега е слънчево и имаме ток, но при най-малкия валеж, започва спирането. Трябва да се направят по-малки участъци по трасето, за да може да се поддържа електрозахранването”, добави Цветан Бойчев.

Междувременно хората започнаха да преминават по пешеходната пътека с вдигнати плакати и развети знамена, без да затрудняват преминаването на колите по пътя. Дори ръкопляскаха на преминаващите автомобили.

Председателят на Инициативния комитет Петър Паскалев изрази конкретно в какво се състои основният проблем: "Не става въпрос само за цената. Да, тя е непосилна за хората и е нереална. Но има още нещо. Водата е докарана от балкана преди много години. Тръбите не са сменяни от полагането им, течат на десетки места, няма кранове, няма регулатори, резервоарите са разградени. Ако има авария, идват на втория, третия ден. Копаят, 20% правят нещо, а останалото - хората сами оправят на собствени начала”.

Сред протестиращите се оформи мнението, че отношението на държавните органи и институции се превръща във "воден геноцид".

Особено тревожно бе изказването на Валентин Ганчев от Игнатица, който сподели горчивия опит от обещанията на "ВиК"-дружеството: "Преди 10 години от "ВиК"-а увеличиха цената на водата в Игнатица с обещанието, че ще подменят водопровода изцяло и ще направят ремонт на всички шахти. За 10 години досега нищо не се случи. В Рашково цената на водата е 0.84 лв. с ДДС, а имат пречиствателна станция, без да се е увеличила цената на водата. Готови сме да прокараме водопровод от Рашково и пак ще ни е по-евтино. Още повече, че при нас има само входна вода, което е и незаконно, но е така”.

От Инициативния комитет заявиха, че следващата стъпка ще бъде среща с омбудсмана Мая Манолова, пред която ще изложат проблемите си, като се надяват на нейната намеса.

След края на протестния флашмоб, кметът на Зверино Цанко Цанов и председателят на Инициативния комитет Петър Паскалев благодариха на хората, които се отзоваха открито да заявят исканията си, както и за проявеното високо гражданско съзнание за мирен и демократичен протест със справедливи искания.