Манията по всички тези електронни джаджи се дължи донякъде и на самите родители. Много от тях се заблуждават, че те спомагат развитието на детето, но не осъзнават истински сериозните рискове, които крият тези дейности.

Експертите твърдят, че малките деца не би трябвало да прекарват повече от час на ден пред дисплея на своя таблет, лаптоп или смартфон. Като общество, пристрастено към технологиите, не е нужно да превръщаме невръстните малчугани в зависими още от ранна възраст.

Някои от опасностите, които крие "дигиталната дрога", са наднорменото тегло, смущения в съня и проблеми в детското развитие. Примерът на родителите играе водеща роля в случая. Колкото повече те стоят пред компютрите и телефоните си, толкова повече ги копират и децата им.

Доказателствата за негативния ефект върху психическото и физическото състояние на пристрастените към дигиталния свят продължават да нарастват. Ето защо специалисти съветват децата под две години да нямат абсолютно никакъв достъп до подобни технологии, тези под 5 г. - 1 час, а подрастващите до 18-годишна възраст - максимум 2 часа на ден.

Източник: 24chasa