За сметка на това, числеността на големия корморан се е увеличила почти двойно в сравнение с предишни години. Не е изключено това да е причината за изчезването на другите видове птици като гнездящи от колониите. Открити бяха две новообразували се пясъчни коси на които гнездяха основно речни рибарки с ниско присъствие на белобузи рибарки. На една от пясъчните коси в близост до резервата “Сребърна” се наблюдава струпване на около 170 къдроглави и розови пеликани, хранещи се кокилобегачи и саблеклюни.

Интересно беше наблюдението на късопръст ястреб, две от двойките морски орли, две двойки черноврати гмуреци и една двойка сиви гъски с поколение от 2 малки. В известна степен новообразуваните плитчини около част от островите възпрепятстваха приближаването ни до тях. Значително по слаб е и улова на рибарите в сравнение с предни години.

Дейностите на Зелени Балкани в района на река Дунав продължават. Целта е провеждането на трансгранични експедиции, които да позволят и проучването на румънските острови и изграждането на пълна картина за биоразнообразието по реката.
През тази година участниците в експедициите от Зелени Балкани подготвят и публикация, която да обобщава данните от проучванията до момента.