Като положителен факт кметът на община Мездра Иван Аспарухов изтъкна, че събраната сума за първите три месеца на годината от местни данъци и такси е със 700 хил. лв. повече от миналата. „В рамките на пандемията и ограниченията имаме изключителни резултати. Миналата година за първи път прескочихме границата от 2 млн. събираемост на местните данъци и такси.“

Кметовете и кметските наместници не останаха без забележки от страна на Аспарухов. Той напомни за вече обсъжданото през октомври миналата година, негативно отражение върху Бюджета, което оказват постъпленията от такси и наеми на терени и обекти - общинска собственост, които не се заплащат навреме или изобщо, и така се създават партиди с огромно натрупване от неплатени такси. Местните управници трябваше да направят справка за тези имоти и терени, които не се обитават, и да се потърси отговорност на наследниците за натрупаните изключително големи недобори. Такива все още не са постъпили.

До края на май, след допитване до местната общност, кметовете и кметските наместници на населени места трябва да внесат предложения в Община Мездра кои обекти желаят да бъдат включени в Инвестиционната програма за 2022 г.

Градоначалникът подчерта, че кметовете са отговорни за случващото се в тяхното село и трябва да изпълняват пълноценно функцията си на местен управник. Обърна внимание, че в приемния му ден идват много хора от селата, които имат оплаквания. В тази връзка бе категоричен, че няма да приема хора, които не търсят помощ първо при кмета на съответното населено място.

Във връзка с отпадъците и сметосъбирането, кметът на общината съобщи, че вече са закупени нови 200 броя индивидуални кофи за смет и 70 броя пластмасови контейнери тип „Бобър“. Те ще бъдат поставени на удобни места за хората в селата. Така ще се реши проблемът със съдовете за смет, които са поставени на недостъпните улици и места в момента.

Заместник-кметът Нели Минева припомни на кметовете за механизма на доставката на храна до хората по социалната програма „Топъл обяд“. Тя ще продължи до 30 септември т.г.

Минева поясни още, че 25 от 30-те назначени социални асистенти по новата социална услуга - „Асистентска подкрепа“, са разпределени по селата.

Останалите въпроси, обсъдени на срещата, бяха за сметищата в селата, глобите и актовете, които кметовете трябва да налагат. Както и за грубото нарушение от страна на хората, които секат дърва в дадена местност, а не уведомяват кметството.

Иван Аспарухов заяви, че Ден на кмета ще има всеки месец, за да се обсъждат проблемите и да се търсят навременни решения.