Присъстващите, 17 медицински специалисти от всички детски и учебни

заведения на територията на общината, се запознаха с темите:

- Промени в нормативната уредба за осигуряване на здравословно хранене на децата и учениците, организирано в учебните и детските заведения;

- Хронични заболявания при децата;

- Профилактика на рака на маточната шийка.

Лектори по темите бяха д-р Ирена Видинова, зам.- директор на РЗИ, гр. Враца и д-р Елена Найденова, началник на отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето” в РЗИ, гр. Враца. Основната цел на обучението бе медицинските специалисти да обогатят и актуализират знанията си по конкретни въпроси, които са свързани с ежедневната им работа. Според участниците в обучението, представените от лекторите теми са изключително полезни за тяхната работата.

Представителите на РЗИ изразиха своята готовност, да оказват подкрепа на медицинските сестри и на Община Козлодуй, за реализиране на обща политика в сферата на здравеопазването. След приключване на обучението от лекторите бяха раздадени брошури, флаери и др. информационни материали, а д-р Видинова връчи на медицинските сестри удостоверение за участие.

Второто обучение, организирано от общината се проведе със съдействието на МЦ „Здраве 1” ЕООД, гр. Козлодуй на 17.07.2018 г. Доктор Биляна Стояновска, ендокринолог, представи пред присъстващите медицински специалисти, темата „Детски диабет”. Обучението се състоя в сградата на общинска администрация Козлодуй.

Внимание бе обърнато на това как медицинските специалисти да полагат адекватни грижи при работа с инсулинозависимите деца и се коментира с внимание хранителния режим при децата с диабет. Медицинските специалисти споделиха своите притеснения от спецификата на заболяването и несигурността при работа с такива случаи на деца. Според тях обучението ще подпомогне работата им и ще се повиши качеството на здравните грижи в училищата и детските градини.

В края на разискванията по темата бе отчетена силната мотивация на медицинските специалисти за справяне със здравните проблеми при децата.