Николов припомни как при последните изследвания се установило 15-20% по-високо съдържание на вода от допустимото по БДС, който стандарт обаче е пожелателен. „Затова искаме да направим ново по-мащабно проучване и на тази база да поискаме нормативни промени в Наредбата за имитиращите продукти, като например сиренето с водно съдържание над 60% да се приравни ни имитиращите продукти“, каза Николов.

Според него в последно време водата постепенно измества хидрогенираната палма от продуктите, защото има съставки, които позволяват тя да се задържа в по-големи количества в тях.

Относно проблема с двойния стандарт, обсъждан тези дни на международна среща, организирана от икономическото министерство, той коментира, че е важно да се гледа качеството на храните, продавани у нас, без да се правят компромиси кой е производителят или търговецът. „Важното е потребителят да знае реалното качество на продукта и да преценява дали ще даде повече пари за по-скъп продукт или ще икономиса“.

От 2 април 2021 г. влиза в сила изискването на ЕК за лимит от 2 грама от промишлено произведени трансмазнини, получили нарицателното палма, на 100 грама от мазнините в храна, предназначена за крайния консуматор и за доставка на дребно. Също така производителите трябва да предоставят информация за количеството трансмазнини в храна, доставена на други предприятия, ако лимитът от 2 грама е надвишен. Новият регламент, приет от ЕК в сряда, е за определяне на максималния лимит за използването на промишлено произведените трансмазнини в храните от ЕС. Първата страна в Европа, въвела още през 2002 г. подобен лимит, е Дания, като там дефиницията е била до 2% от общата калорийна стойност.