За първи път във Враца се проведе преглед на мажоретните състави от детските и учебни заведения в града. Проявата е част от програмата на "Ботеви дни 2016". Общо 13 мажоретни състава се включиха в парада по централните улици на града и получиха аплодисменти от многобройната публика.

Стартът на пъстрото дефиле бе даден от площад „Македония“. Колоната водеше духовият оркестър при Читалище „Развитие“. Малките мажоретки от 9-те детски градини преминаха с грейнали усмивки и костюми в цветовете на българския трибагреник. Ученическите състави от ОУ „Васил Левски“ и Младежки дом - Враца предизвикваха възхищение със синхрон в танца и неподправена радост от изявата. В празничния парад се включи и духовият оркестър към Центъра за работа с деца.

На площад „Христо Ботев“ участниците в дефилето се подредиха в красива конфигурация и с лекота демонстрираха специфичните стъпки на красиви танци. Пъстроцветното шествие наблюдаваха зам.-кметът на Враца Петя Долапчиева, зам.-председателят на Общински съвет Ивайло Христов, директорът на Дирекция „Образование, здравеопазване и социални дейности“ в Общината Маринела Петрова, родители и много граждани и гости на Враца.