Пътуваща изложба "Градът в миниатюри” гостува в Читалище "Просвета” в Мездра. Експозицията включва 10 макета на църкви и манастири, които се намират на територията на столичния район Нови Искър. Те са избрани сред публично гласуване от страна на жителите общината измежду 33 обекта с важно историческо, културно и обществено значение за столичния район.

Избраните обекти са три манастира: най-старият манастир в Софийска област - Курилският "Св. Иван Рилски”, Подгумерският манастир "Св. Димитър” и манастирът "Св. Три светители” в с. Чепинци, както и седем църкви - "Св. Николай” в кв. Славовци, "Св. Троица” в кв. Кумарица, "Св. Петка” ("Черквицата") в с. Балша, "Св. Троица” в с. Мировяне, "Св. Възнесение Господне” в с. Кътина, "Св. Архангел Михаил” в с. Доброславци и "Св. Николай Мирликийски" в с. Негован.

Изложбата се осъществява в рамките на проекта "Градът в миниатюри”, реализиран от район Нови Искър с финансовата подкрепа на Столична община по Програма Европа 2012 г. Основната цел на този проект е да популяризира кандидатурата на София за Европейска столица на културата през 2019 г.

Десетте миниатюрни макета, които са изработени по проекта, представят по достъпен и публичен начин най-значимите паметници на културно-историческото наследство на района. Експозицията е мобилна, атрактивна и интригуваща. Освен в Мездра, тя вече е гостувала в София, Своге и други съседни на Нови Искър общини.

Изложбата е подредена във фоайето на мездренското читалище и може да бъде разгледана всеки делничен ден.