Събитието откри началникът на Регионалното управление на образованието Веселка Асенова. Тя отбеляза, че подобна експозиция популяризира съхраняването на националното самосъзнание на младите българи в чужбина.

Заместник-кметът Борисова приветства инициативата, като заяви, че неделните училища са място, което запазва българщината, българските традиции и възпитава децата ни в любов към Родината. Тя изказа благодарност от името на кмета на Община Видин д-р Цветан Ценков и лично от свое име към организаторите, както и към Регионалното управление на образованието и Регионалния исторически музей за възможността пътуващата изложба да гостува в нашия град. Борислава Борисова изрази задоволството си от факта, че тя е представена в такъв знаков исторически обект и се открива на светлия християнски празник Ивановден. И пожела на всички именици здраве, щастие и любов към България.

Целта на инициативата е децата да покажат родината си такава, каквато я помнят, каквато я виждат, каквато си я представят и мечтаят да бъде. Рисунките ще могат да бъдат разгледани в продължение на две седмици.