5 май е крайният срок, в който всички физически лица, задължени да подадат данъчна декларация за миналогодишните си доходи, трябва да го направят, както и да платят данъка за довнасяне, ако имат такъв. От приходната агенция съветват да не чакаме последния момент.

Независимо че работодателят е регистриран в чужбина, ако сме положили труд за него от дома си в България, трябва да декларираме получените доходи, обясни пред националното радио говорителят на данъчните Росен Бъчваров:"Това е един много характерен случай, при който работещи за чуждестранни работодатели, които са пребивавали в България повече от 6 месеца, повече от 183 дни се превръщат в хора, задължени да платят данъчната си декларация, независимо, че т.нар. по Данъчния закон Център на жизнените интереси, може да не е тук".

От данъчните не очакват опашки в последните дни на кампанията, тъй като и тази година се запазва тенденцията за масово подаване на предварително попълнени декларации с ПИК. Вече са издадени над един милион и 100 000 персонални кода. Какво да правим, ако изгубим или забравим своя? Възможно най-бързо да бъде блокиран с обаждане на телефона на кол-центъра на НАП: 0700 18 700 и може, отново по този канал, да бъде заявено издаването на нов. По обясними причини обаче, това трябва да се случи физически в някои от офисите на НАП, без значение кой.

Източник: БНР