Материалите по досъдебното производство били изпратени в прокуратурата и от там повдигнали обвинение на крадеца. Разпоредителното заседание е било насрочено за вчера, 15-ти юни, в Районен съд Мездра. Непосредствено след него съдът е пристъпил към незабавно разглеждане на делото и решаването му със споразумение по искане на служебния защитник на подсъдимия. След прекъсване от 30 м., представителя на прокуратурата и защитника на непълнолетния крадец са постигнали споразумение и заседанието било възобновено.

От материалите по делото става ясно, че причинените в резултат на деянието имуществени вреди, са възстановени изцяло. Пострадалата свидетелка по делото К.Й. не е пожелала да предяви граждански иск и правото да се конституира като ищец по делото. Съдът е признал подсъдимия К.Н.В. за виновен. Наложено му е наказание „лишаване от свобода” за срок от 6 /шест/ месеца, което е отложено от изтърпяване за срок от 3 години, считано от вчера, 15-ти юни.

Според психолози, непълнолетните / не само в Роман /, извършват престъпления поради нисък родителски капацитет, липса на контрол и възпитание в семейството. Това се потвърждава и от факта, че макар и редовно призована, майката на крадеца - Н. П., явно е била незаинтересована и не се е явила в съдебната зала.