© СУ "Иван Вазов"

Идеята за шахматното междучасие се е родила спонтанно от учителите по математика и история - Наталия Владинова и Данаил Димитров. Нейното осъществяване стана възможно благодарение на дърводелеца Сергей Цеков, който изработи и подари на учебното заведение шахматната дъска и комплект оригинални фигури, с пожелание шахматните междучасия да станат традиция.

Всички мислят, че шахът е само математика, но той е всичко. Доказано е, че в него има и социален, и интелектуален капитал. Децата, които играят шах получават най-важното – опорна точка и в живота, и в спорта. Най-важното е да разберат, че ако се научиш да губиш и да продължиш напред, си научил най-важното в живота.

Директорът на учебното заведение Мариела Горанова приветства гостите и благодари на Сергей Цеков за ценния подарък.

Майсторът по кореспондентен шах Тошко Кирков бе специален гост на събитието. Той разказа за историята на шаха и значението му в изграждането на младите личностти, както и за постиженията на ШК „Локомотив” (Мездра), който тази година стана шампион на България за пети път.

© СУ "Иван Вазов"

Кулминацията бе партия шах, която постави началото на едни по-различни и изпълнени със забавления междучасия и спортни битки на шахматната дъска за всички ученици.