В края на август Европейската комисия одобри държавната помощ, която ще подпомогне земеделски производители - животновъди, отглеждащи едри и дребни преживни животни и картофопроизводители, които са отсрочили кредитите си, предоставени от ДФ „Земеделие“ в периода 2008-2012 г. и са в невъзможност да ги погасят в условията на пандемията от COVID 19.

Подкрепата ще бъде под формата на преки безвъзмездни средства, покриващи част от главницата и лихвите, дължими по заеми, които вече са били отпуснати на стопаните от ДФЗ в периода 2008 – 2012 г. Целта е да се отговори на нуждите от ликвидност на земеделските производители и да им се помогне да продължат своите дейности по време на и след избухването на пандемията от коронавирус. Размерът на помощта за един стопанин е до 100 000 евро. Срокът за прилагане на помощта е до 31 декември 2020 г.

Подпомогнати за покриване на част от разходите по кредити, редовно отсрочени до 27.11.2020 г, ще бъдат земеделски стопани, регистрирани по реда на Наредба № 3 от 29 януари 1999 г. Допустими за подпомагане са общо 1 882 земеделски стопани, от които 1 798 животновъди, отглеждащи едри и дребни преживни животни и 84 картофопроизводители. На финансиране подлежат производители, които нямат изискуеми публични задължения към държавния бюджет.

Предстои ДФЗ съвместно с МЗХГ да изготвят указанията за предоставяне на помощта.

Източник: dfz.bg