На 17.03.2020 г. той пристигнал с лек автомобил, като преминал през ГКПП Дунав мост 2 Видин – Калафат. При завръщането си попълнил формуляр, в който вписал данните си и посочил адрес за пребиваване. Бил уведомен за задължителното спазване на карантина за срок от 14 дни.

На 25.03.2020 г., според указанията на кризисния щаб, служители на РУ на МВР гр. Видин посетили домашния адрес на М. М., на който той не бил открит. Петнадесет минути по-късно той се прибрал в дома си, като заявил на полицаите, че за кратко е отишъл „на гости при леля си, която живее наблизо“. Мъжът бил предупреден за задължителното спазване на карантинния срок.

С действията си М.М. е извършил престъпно деяние в условията на извънредното положение, обявено на територията на страната заради пандемията от COVID-19, свързана със смъртни случаи. За него законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ до пет години и глоба от десет до петдесет хиляди лева.

По – рано през седмицата, под ръководството на Районна прокуратура - Видин са били образувани две досъдебни производства отново за неспазване на задължителната карантина след завръщане в страната.

Прокуратурата апелира към гражданите да проявяват отговорно отношение в сложната епидемична обстановка.