"Управляващите в последно време занемариха регионалната политика. Настояваме правителството да се замисли за целенасочена програма за развитие на Северозапада и изостаналите региони. Безобразие е да се мисли, че Северозападът е обречен и не трябва да се правят усилия за подпомагане на най-изоставащия регион в Европа", каза Великов.

Колегата му от СДС Филип Кирев също настоя за икономически мерки като данъчни облекчения, за фирмите, които реинвестират печалбата си в региона, създаване на фонд за подкрепа на стартиращи предприятия в слабо развитите райони и други мерки, с които да се спре икономическия крах и обезлюдяването на региона.

Найден Зеленогорски от ДБГ отново предложи да се приеме Закон за инфраструктурните облигации, за да може пенсионните фондове да финансират изграждането на инфраструктурни проекти. По думите му тази практика се използва в много други държави.

Всъщност подобна програма за развитие с хоризонт 2014-2020 г. е приета от Министерския съвет още през 2013 г. През 2016 г. пък бе предложена Целенасочена инвестиционна програма в подкрепа на развитието на Северозападна България, Родопите, Странджа-Сакар, пограничните, планинските и полупланинските слабо развити райони, чийто проект е в сайта на регионалното министерство. Какво е изпълнено по тези документи - не е съвсем ясно.