Това обясни Жени Начева, председател на надзора на касата, след негово заседание, на което с един въздържал се бе одобрен проектобюджетът на касата за следващата година. Той предвижда увеличение на парите с около 400 млн. лв., като 38 млн. лв. от допълнителните средства са именно за помощни средства за инвалиди.

30 юни е гратисен максимален период, тъй като предстои провеждане на поръчки за предоставяне на тези медицински изделия. Може да се организираме и по-рано", каза Начева и допълни, че до проблеми и напрежение няма да се стигне. Промяната цели да се подобрят качеството на предоставяните средства и редът, по който хората ги получават", каза още зам. министърa на здравеопазването.

Здравната каса да не плаща такса на НАП за това, че приходната агенция събира осигурителните вноски. Такава законова промяна са предложили на заседанието на надзора представителите на работодателите и тя е била приета и ще бъде предложена на парламента.

Според доклад на Сметната палата НЗОК е единствената институция, която има подобно задължение, за което през 2020 г. е предвидено да задели 5 млн. лв. Според Жени Начева обаче е нормално да има такава такса, защото НАП извършва експертна дейност, благодарение на която всяка година се увеличава събираемостта на здравните вноски.