© Община Враца

Вторият кредит е дългосрочен с максимален размер на дълга 4 000 000 лева и срок на погасяване 120 месеца с цел реализацията на проект: „Интегриран проект за воден цикъл на гр. Враца- II-ра фаза”, финансиран от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020г.”- Втора фаза на проекти за изграждане на ВиК инфраструктура, чието изпълнение е стартирало по ОПОС 2007-2013 г.”. Източници за погасяване на главницата – от собствени бюджетни средства. Максимален лихвен процент – шестмесечен EURIBOR плюс максимална надбавка от 4.083 %. За поемането на този дълг имаше обществено обсъждане през месец февруари тази година

По третият договор за кредит ще се поеме краткосрочен общински дълг , който ще бъде ползван за погасяване на междинни плащания отново по проекта „Интегриран проект за воден цикъл на гр. Враца- II-ра фаза. Кредитът е с максимален размер 3 600 000 лева със срок за погасяване 12 месеца, считано от датата на подписване на договора за кредит, с възможност за предсрочно погасяване изцяло или на части, без такса за предсрочно погасяване. Източници за погасяване на главницата – чрез плащанията от Управляващия орган съгласно Договор за безвъзмездна финансова помощ № BG16M1OP002-1.005-0005-С01 от възстановено ДДС по проекта и/или от собствени бюджетни средства.

© Община Враца

Във връзка с извънредното положение в страната от Общината съобщиха в социалната мрежа, че с мнозинство Общинският съвет е подкрепил предложението на кмета Каменов за освобождаване на фирми и граждани, използващи общинска собственост, от такси и наеми до отмяната на извънредното положение в страната. За внасянето на предложението MediaNews вече писа и информира, че платените авансово наеми и такси ще бъдат считани за заплатени за първия месец след отмяната на извънредното положение.

От Общинската управа съобщиха още, че с Решение на Общинския съвет е прието и удължаването на срока за заплащане на такса битови отпадъци, с 5% отстъпка, до 30 юни 2020 година. Пакетът от социално-икономически мерки ще бъде актуализиран при необходимост и в зависимост от обстановката в страната, с цел обхващане на по-голям кръг от представители на местния бизнес. Припомняме, че е удължен срокът за плащане на данъците върху недвижими имоти и превозни средства, отново с 5% отстъпка, до 30 юни 2020 година. Платената „синя“ зона е отменена до 12 април, включително.