Установено е, че по протежение на крепостната стена и вътрешното пространство са монтирани 22 прожектора, от които 7 върху новопоставени стойки, а останалите - върху съществуващи. На скална площадка „първа плоча“ (най-високата достъпна част от крепостта „Калето“) са поставени 11 стойки с 14 прожектори върху тях. Монтажната планка с размери 20/20 см на всяка стойка е захваната към скалата посредством четири анкерни болта Ф10х120 мм. Монтирането на осветителните тела и стойките е осъществено в периода от 22 май до 25 юни 2019 г. Снети са GPS-координати на местата на поставените стойки.

Не е констатирано нарушаване на целостта на скалите, къртене, чупене и рушене на образуванията, което да доведе до промяна на естествения облик на природната забележителност.

Община Белоградчик като ползвател и стопанисващ Белоградчишката крепост, не е уведомила РИОСВ – Монтана за намерението си да постави осветление върху скалните образувания, което задължително се съгласува с инспекцията според изискванията на Закона за защитените територии (ЗЗТ) .

За извършеното административно нарушение на екологичното законодателство по ЗЗТ ще бъдат предприети мерки по административно-наказателна отговорност от община Белоградчик. Законът предвижда имуществена санкция от 1000 до 10 000 лв. (за осъществяване на дейност в защитена територия без разрешение или съгласуване).