Разпределението на квотите е извършено след разглеждане на подадените документи от комисия, изискани са становища от Областните администрации и общините в областите Монтана и Видин, РДГ- Берковица, както и Държавните горски стопанства на територията на двете области, в условията на изпълнение на изискванията на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрания от 13 март 2020 г. и неотменено към момента.

И за тази година, със заповед на министъра на околната среда и водите са определени допустимите количества билки под специалния режим на опазване и ползване на лечебните растения. Съгласно заповедта, за двете области са определени да бъдат събрани следните допустими количества билки /в кг сухо тегло/: по 600 кг цвят червен божур, по 500 кг цвят иглика и по 800 кг стръка лечебен рани лист.

Всяко юридическо или физическо лице, което събира или изкупува лечебни растения под режим, извън разпределените квоти периоди на събиране и/или посочени райони, подлежи на санкции, определени в Закона за лечебните растения.