Приветствия към участниците в заседанието отправиха председателят на Общински съвет (ОбС) - Мездра Яна Нинова, кметът на Мездра Генади Събков, председателят на НАПОС-РБ Красимира Германова и Делян Дамяновски, изпълнителен директор на Асоциацията. По покана на домакините на проявата управителят на Областния информационен център (ОИЦ) - Враца Цвети Иванова представи възможностите за кандидатстване по проекти през програмния период 2014-2020 г.

На заседанието бяха приети трима нови членове на Асоциацията - инж. Ивайло Иванов, председател на ОбС - Червен бряг, Ангел Куцаров - председател на ОбС - Нови пазар и Кирил Тодорин - председател на ОбС - Септември. Решено бе XVI Общо събрание на НАПОС-РБ да се проведе на 15 март 2018 г. в Пловдив.

Приети бяха информации за дискусионния форум на тема "Актуални аспекти в работата на Общинските съвети", организиран от Асоциацията по време на XII Годишна среща на местните власти (15-17.10.2017 г., к. к. "Албена"), както и за проведената през октомври среща в Народното събрание с Искрен Веселинов - председател на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление.

Обсъдени бяха законопроект за изменение на ЗМСМА, касаещ защитата на правата на председателите на ОбС, предложение на председател на ОбС - Троян Николай Тодоров и писмо от председател на ОбС - Разград Надежда Радославова.

Приети бяха информации за проведения наскоро от Асоциацията пътуващ семинар до Прага за запознаване с опита в областта на местното самоуправление в Република Чехия (02-05.11.2017 г.) и за Всебългарския събор "Към Завета - Кубрат 105" в с. Мала Перешчепина, Украйна (16-17.09.2017 г.), посветен на 105-ата годишнина от откриване-то на надгробната могила на основателя на Стара Велика България Кан Кубрат.