Гости на фестивала бяха кметът на община Мездра Генади Събков, общинските съветници д-р Ивайло Тодоров, Данаил Димитров, Ангел Иванов и Мирослав Аспарухов, който бе и част от фестивалната програма с Ансамбъл "Мездра". Фестивалът уважиха също Магдалена Динкова – кмет на Върбешница, Георги Пешев - кмет на Брусен, Сашо Николов - кмет на Старо село, Цанко Цанев - кмет на Зверино.

Специален гост бе кметът на община Враца Калин Каменов, който за първи път посещава подобна културна изява в община Мездра.

Както на всеки фестивал с конкурсен характер, и тук присъстваше авторитетно жури: Илка Димитрова, фолклорист в Българско национално радио, народният певец, ученикът на Костадин Гугов, Венцислав Пенев и Геновева Спасова - художествени ръководител на ПДТС „Радост“ към ЦЛПР и ЦРД Враца и главен художествен ръководител на Представителен танцов състав „Хемус“ град Враца.

Конкурсният регламент на фестивала включваше изпълнения на фолклорни певчески групи, дуети, солови изпълнения, танцови формации и състави. Най-малката участничка бе Никол, на 2 години и половина, танцьорка от Детския танцов състав от Върбешница, а най-възрастен - 86-годишният магьосник на окарината, многократен носител на награди от събора в Копривщица, бай Георги Димитров от село Лик.

И тази година домакините отново изненадаха жителите и гостите на станалия вече традиционен фолклорен фестивал. Над белокаменния площад в каменоделското селище се понесе мелодията на родопските гайди. Петимата виртуози от Смолян, сред които и двамата синове на големия Петър Янев - Стоян и Христо Яневи, сякаш пренесоха ехото от родопската долина Петгласец над събралото се множество.

Фестивалът бе открит от кмета на селото Маргарита Петкова, която поздрави присъстващите, благодари на спомоществователите за доверието и подкрепата и пожела успех на участниците. Маргарита Петкова обяви пред присъстващите, че по време на фестифала се провежда и дарителска кампания за лечението на пострадалия при злополука Дани Митов от Царевец.

В културната изява отново се включиха представителите на Мотоклуб "Велика България“ и на Национално движение "Хан Кубрат“, които бяха другата атрактивна изненада на фестивала и за втора поредна година огласиха селото с рева на мощните си мотори. Рокерите не пропуснаха да посадят второто си дърво близо до паметника на загиналите във войните в центъра на селото.

Поздрави към участниците и гостите поднесоха кметът на община Мездра Генади Събков, кметът на община Враца Калин Каменов и общинският съветник от Мездра д-р Ивайло Тодоров.

За първи път не само в Царевец, но и в целия Северозапад, специално участие в извънконкурсната програма взе Фолклорна група от Шотландия. Тяхното участие превърна фестивала от национален в международен. Гостите от Шотландия бяха пристигнали в Царевец по специалната покана на живеещия в селото английски гражданин Йън, който не пропуска да се хване на българско хоро на всеки празник в селото. Така селото на каменоделците и ваятелите, разнесли славата му по целия свят, събра на едно място родопските гайди с прословутите им шотландски посестрими.

Цял ден селото бе огласяно от гласовитите изпълнители и игривите подвиквания на неуморните танцьори. Площадът приличаше на приказна многоцветна феерия от багрите на носиите, усмивки и слънце грееха отвсякъде. Най-трудна бе задачата на журито, което трябваше да отличи най-добре представителите се участници.

След тежката конкурсна надпревара бяха обявени победителите в отделните категории:

Индивидуални изпълнители:

Първа възрастова група

Първото място бе отредено на малката талантлива певица от Царевец Ния Петкова.
Второ място - Елизабет Виталиева - Мездра
Трето място - Христо Светлинов - Царевец

Трета възрастова група

Две първи места бяха присъдени на Дичко Медньов от Царевец и Георги Димитров от Лик
Второ място - Маргарита Александрова - Долна Кремена
Трето място - Катя Владимирова - Малорад и Ивайло Сираковски - Синьо бърдо

При дуетите първото място заеха Цеца Йончева и Сава Михайлова от Малорад
Второ място за Таня Славчева и Николай Николов от Борован

Народни хорове:

Две първи места - Мъжка фолклорна група "Змей горянин" - Зверино и Женска вокална група - Долна Кремена
Второ място - Женски народен хор - Люти брод
Трето място - Певческа група "Иглика" от софийското село Световрачене и певческа група "Готините " при Пенсионерски клуб "Готините баби" - Враца


Клубове народни хора:

При танцовите състави малките магьосници на танца "Сухаченце“ от с. Сухаче, област Плевен, нямаха конкуренция. След тях се наредиха Детска група за народни танци "Звънче" от Спанчевци и Детската танцова група от Върбешница.

Трета възрастова група

Първо място - Танцов състав "Росна китка" - Мраморен. След тях останаха танцьорите от Танцова формация "На мегдана“ от София и група за народни танци "Здравец" - Спанчевци.

Специалната награда и парична премия за танцово изкуство бе присъдена на Представителен танцов ансамбъл "Мездра", с художествен ръководител Мирослав Аспарухов.

За пръв път на фестивала бяха присъдени награди за изворен фолклор. Заслужен победител бе представеният обичай "Повратки" от самодейния състав за изворен фолклор при Читалище "Искра 1921" от село Синьо бърдо.

Димитър Ангелов от Игнатица и Кръстьо Стефанов получиха награда за авторска песен.

Победителите в отделните категории получиха медали и купи, а всички останали участници във фестивала получиха грамоти.