В Конституцията ни е записано, че правителството осигурява равномерно развитие на регионите. Нещо, което сегашните управленци не направиха през своите един, два, три започнати или недовършени мандата. Наскоро в един телевизионен дебат кандидатът за президент от ГЕРБ и председател на НС Цецка Цачева подчерта колко много управлението на ГЕРБ е направило за развитието на Южна България. Като начало това е признание, че правителството е обърнало гръб на Северна България и съзнателно е извършило престъпление спрямо гражданите на страната, които не са родени и не живеят в южната й част. И най-страшното е, че не са го направили без да искат, а с умисъл и целенасочено, което е дало своите видими резултати.

Равносметката за Видин и региона е обезлюдяване, демографски срив, липса на каквато и да е икономическа активност, липса на поминък, надежда и перспектива. Всичко това българското правителство подари на нашия, на Видинския регион. Действията на управляващите през последните години ясно показаха, че Северозападът се погребва. Регионът ни се заличава от лоши управленски решения и от липса на адекватно отношение от страна на държавата.

За мен убийците на Северозапада се крият зад стените на обществените ни сгради и институции, а не в тайни квартири и из тъмните улички. Ако имаше адекватно отношение от страна на управляващите, то те щяха да са наясно, че дори човешката ръка може да функционира само, когато към нея има приток на кръв. Ако обаче силно я пристегнеш, ръката ще започне да вехне. Ето в такава примка е поставен целият Северозападен регион.

Независимо от името си управляващите отказаха да изградят четирилентов път към Видин и на два пъти го премахнаха от националните приоритети. Така те показаха какво е отношението им към населението на региона. И какво е отношението им към управлението на държавата като цяло. Те можеха да пощадят двадесетина невинни човешки живота, които биват погубени в тежки катастрофи по Е-79 в участъка Ботевград - Видин. Днес едно изключително натоварено трасе, проектирано за трафика от 60-те години на миналия век. Трасе, което не отговаря и не може да поеме такъв поток от МПС, да не говорим за това, че е и част от международен път, част от европейски транспортен коридор. Същите тези управляващи можеха да пощадят и стотиците ранени в пътните инциденти, на които сме свидетели всяка седмица. Правилното разпределение на обществения ресурс би дало възможност за икономическо развитие на целия регион и би спасило човешки животи!

Затова ще запитам отново - кога премиерът и правителството ще обявят ден на траур за Северозападна България? Защото бедствието в душите ни трудно може да се заличи с предизборни обещания.

Защото само през последните няколко седмици жертвите от техните решения в региона са повече от тези в Хитрино...

Източник: 24chasa