Защо според вас, жените трябва редовно да се преглеждат за тази страшна, коварната болест рак на гърдата?

Зависи от гледната точка доколко болестта е страшна и коварна. Все пак сме 2018-та година, и онкологията е много напреднала. Ракът, открит навреме, в първият му стадий /уверявам ви/ е лечим на сто процента в днешно време. Преживяемостта, преди 15 години, когато аз съм оперирана, беше от 5 години. Сега жените живеят над 20 и повече години след навременно лечение. Задължително е да се правят профилактични прегледи.

Вера Николова
Вера Николова

През колко време и на каква възраст трябва да се ходи на преглед?

Над 80% от случаите на рак на гърдата са при жени на възраст над 50 г. Близо половината от всичките диагнози са във възрастовата група 50-69 г. Но, ако мога така да се изразя, ракът се „подмлади”. При нас във фондацията все повече идват млади жени на 28, на 30 години. Всяка девойка трябва да бъде възпитана, както ходи на гинекологичен преглед профилактично, така задължително трябва да отиде и на мамолог.

Съветвам жените всяка година да си преглеждат гърдите, независимо на какво възраст са. Достатъчно е в началото да се направи ехографски преглед и проследяване всяка година. За жените над 40 години е препоръчителна и мамографията направена поне през две години. Това е въпрос на лична отговорност на всеки един човек към здравето му и към близките му. Отново казвам, че когото се открие навреме, все още не се е разпространил, ракът на гърдата е лечим на сто процента.

Д-р Ненова
Д-р Ненова

Колко жени дойдоха за безплатен преглед във Враца?

Враца тази година е първият град от пътуването ни из страната. Записани и прегледани са над 60 жени. Кампанията продължава, всеки месец ще пътуваме до определен град. За два дни не можем да приемем повече жени от тези които се прегледаха във вашия град. Предстои ни да пътуваме всеки месец за по дни в два други градове на страната. Затрудняваме се до известна степен в желанието си да доведем на място лекари, които са водещи в своята специалност в известни болници в София.Те са ангажирани изцяло.

Кой лекар прегледа жените тук?

Прегледите във Враца извърши д-р Ненова. Тя е специалист от болница „Надежда” и там я очакват с нетърпение и пациенти и колеги да се върне и да влезе в графика си. През тези два дни тя беше доволна от здравната култура на жените от града и според мен нямаше тревожни диагнози. В екипът на фондация „Една от 8″ има жени с диагноза рак на гърдата. Те знаят и разбират проблемите и страховете на пациентите от първо лице и са готови да им помогнат и отговорят на всеки въпрос.Може да ни потърсите на тел. 0878161718. Най-важно е, казвам го за трети път, болестта да бъде открита навреме.