Президентът Радев направи преглед и поздрави представителните роти на 10-ти механизиран батальон във Враца, групите на студентите и учениците и участниците в похода по стъпките на Ботевата чета. Кметът на Враца, Калин Каменов произнесе слово пред многохилядното множество от граждани и гости на Враца, препълнили централния площад до краен предел. Президентът Румен Радев се обърна към хората дошли да засвидетелстват почитта си към героите на Българи със следните думи:

„Събрали сме се да почетем Ботев и неговите четници. Да склоним глава пред загиналите за свободата на родината. Правим го всяка година. С преклонение, но и с известно неудобство. Велик дух, само шепа сподвижници и трагична гибел: това е историята на Ботев и на неговите другари. Това е честа участ в българската история.

Не куршумът, а безразличието, страхът и малодушието убиха поета. Те ни морят във всяка епоха. Тези три порока всеки човек носи в себе си, но не всеки успява да ги пребори. Затова българският Пантеон е пълен с герои, загинали в самота, бедност, неразбиране и забрава. И колкото по-безразлични сме и безучастни към техните борби приживе, толкова по-патетично ги славим след смъртта им.

Празник като днешния не е време за патос. Той е повод за смирение и за размисъл. Още ли свестните у нас считат за луди? Още ли глупецът вредом всеки почита? Още ли народа го смучат наши и чужди гости? Още ли българи в тежка чужбина се скитат клети, немили, недраги? Отговорите ги знаем. Но аз вярвам, че няма българска зла участ, че няма българска предопределеност, а че има българска воля, българска дързост, български талант. Ботев е тяхното въплъщение, а всеки един от нас, днешните българи, носим част от тях в себе си.

Всички вие, които тези дни извървяхте пътя на Ботевата чета, всеки един даде пример за сила, воля и доблест, в които всички трябва да повярваме. Преди 142 години шепа българи повярваха в себе си и промениха живота ни. Поклон пред паметта им! Вечна памет за всички, загинали за свободата на отечеството! И нека техният кураж бъде нашето вдъхновение!

Да живее България!”

По време на тържествената проверка прозвучаха имената на загиналите за свободата на България, Хиляди склониха глави и запазиха минута мълчание, почитайки тяхната памет. Тържественият митинг завърши с грандиозна заря- спектакъл, която разпръска в небето над града пъстроцветни пламъци за почит към саможертвата на героите. Под пламъка на вечния огън венци и цветя на признателност покриха гранитния постамент на паметника на Войводата Христо Ботев.