Според Йончев, в крайна сметка най-ранният срок, в който може да имаме отново стабилно правителство и парламент, е около месец май следващата година и това не вещае нищо добро на България.

Във връзка с дебатите около мажоритарната избирателна система Йончев посочи Явор Хайтов като един народен представител, който е реализирал в максимална степен мажоритарността, защото целта при нея е не само да познаваме кандидата на нашия избирателен район, а той да продължава да се връща там и да продължава да работи за онези, които са го изпратили в Народното събрание.

"По тази тема, за мажоритарния вот, се получи изключително фриволно тълкуване и едно напрежение в обществото. Всъщност, решението на политическата криза не е промяната в избирателната система. Хората дори объркаха понятието промяна на политическата система с промяна на избирателната система. Това са две коренно различни неща и едното по никакъв начин не води до промяна на другото”, поясни Йончев и предположи, че това е дълъг дебат и той ще се пренесе и в Народното събрание.

Той е категоричен, че няма нужда от подобна мажоритарна избирателна система, тъй като такава има само в няколко страни и резултатите там от нея са спорни.