© Областна администрация - Враца

Новорегистрираните случаи на Коронавирус от последното денонощие на територията на област Враца са 11, като с тях общо заболелите в областта стават 218. Д-р Ценова добави, че има регистрирани случаи в колективи, за които са предприети всички противоепидемични мерки за ограничаване разпространението на инфекцията и предотвратяване създаването на клъстерни огнища.

„Засега с общи усилия успяхме да задържим заболяемостта на територията на областта на ниски нива, но е необходима подкрепата на всички институции, включително и на медиите, за да избегнем в нашата област тежка епидемична ситуация. От месец септември е въведено цветово кодиране на областите за заболяемост от COVID-19. Дълго време област Враца беше в зелената зона, но от две седмици се намира в жълтата зона, което е сигнал за по-строг контрол на въведените мерки“, поясни д-р Ценова. Тя апелира за спазване на всички противоепидемични мерки, като конкретно акцентира върху носенето на маски на обществени места, спазване на дистанция и хигиена на ръцете.

Областният управител Малина Николова запозна членовете на щаба с основните акценти от писмото на министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов във връзка с удължаване срока на обявената епидемична обстановка до 30.11.2020 г.

Съгласно дадените насоки в писмото е необходимо да се предприемат действия по задължително прилагане, спазване и контрол на въведените към момента противоепидемични мерки, свързани с правилната хигиена на ръцете, изолиране на лица с оплаквания за остро респираторно заболяване, физическо дистанциране, в т.ч. дистанционна форма на работа, ограничаване на масови събирания, използване на защитни маски в закрити обекти, провеждане на задължителни кампании за повишаване осведомеността и насърчаване на населението за придържане към противоепидемичните мерки.

© Областна администрация - Враца

В тази връзка, по предложение на областния управител, Областният щаб за борба с грип и ОРЗ взе решения за изпълнението на конкретни мероприятия по въведените от министъра на здравеопазването противоепидемични мерки, които се изпълняват на територията на област Враца.

Те включват всекидневна 5-минутка в детските градини с практически занимания за превенция, провеждането на информационни кампании във всички училища, образователни центрове, филиали на висшите учебни заведения и общините, също така провеждането на брифинги и обръщения в медиите и социалните мрежи на областния управител и кметовете на общини. Областните мероприятия са свързани и с ограничаване провеждането на масови мероприятия на закрито, всекидневен контрол от екипи на общините, МВР и ОДБХ за спазването на мерките в търговските обекти, банките, центровете за услуги на населението и в обществения транспорт. Всекидневен контрол от страна на РЗИ–Враца ще се упражнява в лечебните заведения, медицинските центрове и социалните звена. Контрол от страна на Областна администрация – Враца ще се осъществява за спазването на мерките в териториалните звена на изпълнителната власт.

„Моля гражданите на област Враца да осъзнаят значимостта и прилагат с отговорност към себе си, близките и колегите си мерките за дистанция, лична хигиена и дезинфекция! Само така можем заедно да снижим ръста на разпространение и заболяемост. Липсата на лична отговорност обезсмисля действията на институциите“, апелира в края на заседанието областният управител Малина Николова.