В храмовия празник се включиха също свещеници от столицата и мъжкият хор за византийско пеене “Св. Наум Охридски”. Тяхното сладкогласно пеене придаде още повече тържественост на празника.

След края на литургията Негово Високопреосвещенство припомни житието на Св. Николай Мирликийски. В словото си врачанският владика акцентира върху паметните моменти от живота на светеца, в които неизменно се вижда както Божия промисъл и подкрепа, така и силната му и непоколебима вяра и многобройните му достойни за подражание дела. Митрополит Григорий припомни и някои от чудесата, които са ставали с молитвеното застъпничество на Св. Никола.

“Много и много са чудесата на светителя Николай и няма човек, който да не ги знае. Въпросът е след като знаем неговото житие, след като знаем неговите чудеса, след като чрез неговото житие и богослужба сме свидетели на всички негови подвизи и добри дела, какво правим ние? Това, което трябва да направим е да подражаваме на свети Николай и на всички светии. Защото Бог ни ги открил именно за това да имаме техния пример, да следваме техния път, да ги призоваваме за наши помощници и ходатаи, и по този начин и ние да наследим царството Божие”, каза в словото си митрополит Григорий.

В края на богослужението на всички, дошли в храма, бяха раздадени осветени икони с лика на Св. Никола. След това владиката в съслужение със свещеници от митрополията извърши водосвет на централния градски площад “Христо Ботев” и поздрави всички именници и празнуващи днешния празник. Митрополит Григорий освети никулденския рибен курбан, който бе раздаден на врачани и гостите на града.