Международният ден на детето в Мездра започна с колоритна изложба на детски рисунки и фотографии, опасали стълбищния парапет на четириетажната административна сграда. В пъстрите и многоцветни рисунки малчуганите от детските заведения бяха въплътили своите мечти и представи за света около тях. Изложбата е част от проекта "Многообразие без граници за децата от община Мездра“ по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж".

Площад "България” събра стотици деца, облечени като феи, принцеси илюбими приказни герои, които с нетърпение очакваха да се втурнат в "Калпазанския рай", заедно с актрисите Капка Пеняшка и Анна Ахчийска от Драматично-куклен театър - Враца. Нетърпеливите палавници се надпреварваха да се впуснат в забавните игри, които двете актриси бяха подготвили за тях. И както във всяко състезание за бързи, смели и сръчни, победителите получиха своите награди.

Малките първокласници от Средно училище "Иван Вазов", с класен ръководител Венета Чобова, пуснаха букет от пъстроцветни балони, които понесоха в небето над площада по едно детско желание и една щастлива усмивка.

Представители на завода за автомобилни кабелни комплекти SEBN-BG в Мездра зарадваха всички деца с балони и лакомства.

Празничната програма продължи с изпълненията на възпитаници на Основно училище "Христо Ботев", които отбелязаха патронния си празник .

От името на Община Мездра кметът Генади Събков подари на първокласниците специално подбрани книги с любими народни приказки по случай тяхното завършване.

Представителите на Евангелската църква "Шалом" бяха организирали различни интересни и забавни инициативи. Най-любопитните седнаха на стола на предизвикателството и не след дълго, изпод умелите ръце на гримьорите, вече бяха преобразени в образ на любим герой.