Секретар - библиотекарят Мария Томчовска разказа какво е извършено и какво предстои да се извърши за обновяване на библиотеката. Досега е направена частична поправка на покрива, прави се изолация на сградата и ще бъде подменена дограмата. Изолацията е по проекта „Малки местни инициативи”. Ремонтните дейности се извършват изцяло от доброволци, а материалите за изолацията са дарение от спомоществователи. Томчовска добави, че ще бъдат закупени нови рафтове, тъй като има много дарения от нови книги.

Секретар - библиотекарят разказа, че салонът на Читалището е напълно ремонтиран – направена е вътрешна изолация и е сменена дограмата. Читалището работи по съвместни проекти с Кметството, на доброволни начала и дарения.

Относно предстоящите дейности в Читалището, Мария сподели в аванс, че през декември очакват една фондация, която ще направи коледно тържество за децата на Брусен и ще осигури подаръци за всяко от тях.

И тази година ще има коледари, които ще обикалят в селото и ще наричат за здраве и берекет, а със събраните средства ще закупят тъпан за Читалището. Миналата година със средствата са закупени 10 ризи за народните костюми, а две години подред събраните суми са предоставяни за лечението на болни деца от Мездра.

Тя благодари на всички доброволци, които помагат и с труд, и със средства за обновяването на Читалището. С дарения е закупена и нова камбана за местния храм за неговата 20-та годишнина на стойност 2000 лв. и е ремонтирана църквата.