Празникът на билките и словото бе открит от председателя на Литературния клуб Светла Дамяновска, която пожела на присъстващите приятно изживяване и магическа среща с духа миналото.

Да представят историята на празника и да въплътят в едно магията на словото и билките допринесоха младите актьори от Театрално студио "Мелпомена" към Професионална гимназия "Алеко Константинов" - Мездра. Десетокласникът Анатоли Литков разказа историята на Еньовден, а Емилия Гарванска - психолог и творец, пренесе зрителите в далечните времена със своя увлекателен разказ за традициите и обичаите, изпълнявани на Еньовден у нас и в другите народи.

В своята емоционална приказка, Емилия разказа за празника Ива́н Купа́ла в Русия, Ивана Купайла в Украйна, Купалле в Белорус, Ноц Швентоянска (Свети Иванова нощ) в Полша, които са аналогията на българския Еньовден е, като отново се палят огньове, които се прескачат, хората се къпят в реките нощем, а момите се закичват с венци от цветя.

Тя не пропусна и празнуването на Нощта на лятното слънце в Скандинавските народи. В Испания, в Сарагоса, се празнува Денят на Сан Хуан. В келтската традиция се чества денят на Св. Джон. Подобно на Нощта на лятното слънце, келтските жреци - друидите, палят огньове за пречистване и обновление. На Изток също се празнува Лятното слънцестоене - приема се за празник на Ян - енергията - мъжкото начало в света. В Китай се палят огньове и към предците се отправят молитви за закрила.

След богатата културна разходка във времето и народите, у нас ни върнаха театралите от "Мелпомена", които пресъздадоха традицията на т. нар. Еньова буля и обичая "Ладуване". Според нея, всички моми от селото се събират в една къща, където пременят като малка булка дете на 5-6 години.

В ролята на Еньовата булка се превъплъти 6-годишната Цветомира. Тя бе ритуално забулена с червено було и с венец от 77 и половина билки на главата. За да бъде спазена докрай традицията, заедно с по-голямата си сестра донесоха "мълчана" вода, в която потопиха пръстените на „момите”. След това, Еньовата булка започна да изважда китка след китка, а големите наричаха на коя "мома" какъв съпруг ще й се падне, което предизвика искрени усмивки сред късметлийките.

Разбира се, домакините от АК "Калето" бяха подготвили традиционния обреден еньовденски хляб и мед, за да е плодородна и богата годината.

Празникът завърши с литературно четене на стихове на словотворците от клуба, посветени на празника, лятото и любовта - Калин Топалски, Павлина Русева, Дарина Цветкова, Иван Алексиев, Иванка Начева и Светла Дамяновска.