Начело с портрета на Левски, с развети национални знамена и шпалир от запалени факли, шествието тръгна от двора на училището, премина покрай енорийския храм "Св. Георги" и по пешеходната алея на бул. "Стамболийски" и спря пред бюст-паметника на Васил Левски в центъра на града.

Пред монумента на Дякона ученици от иновативното мездренско школо изнесоха тематична програма, с която припомниха непреходните завети на Апостола и съвременните измерения на неговото величаво дело. По-сетне с едноминутно мълчание, падане на колене и поднасяне на венец и цветя младите родолюбци почетоха паметта на българския национален герой. За особената тържественост на възпоменателната церемония допринесоха "Песен за Апостола”, народната песен "Ками ми, горо" и "Предсмъртното писмо на Васил Левски', изпълнено от актьора-рецитатор Богдан Дуков.

"Каквото и да кажем за Васил Иванов Кунчев, ще бъде малко, думите ще губят смисъла си, а ние - вярата си, че сме достойни за него, сподели в края на проявата Тони Яшова. Но нека, тръгвайки към домовете си, всеки от нас отнесе не спомена за бесилото, а вярата, която всеки път възкръсва, потъпкана, но жива в пепелта!”