"Прави впечатление преминаването на авторката към по-големи размери на произведенията, както и посягането към изразните средства на художника-график, който пресъздава нюансите на цветовете в черно-белия спектър, подчерта при откриването на изложбата Светла Дамяновска, уредник на Градската художествена галерия. Боравенето само с два цвята е етап, при който художник-фотографа акцентира не върху богатството и многообразието на багрите в природата, а на светлините и сенките, обемите, състоянията, формите и отношенията между предметите. Това е по-трудно и се иска майсторство за да бъдат изразени идеите и емоциите с толкова пестеливи средства.

Мария Цолова сякаш ни предизвиква да се вглъбим в тези фотоси, да поспрем и помислим, да усетим красотата на обкръжаващият ни свят и да се опитаме да разгадаем тайнството на природата", каза в заключение Дамяновска.

Това е поредната изложба на Мария Цолова, с която тя се представя пред любителите на фотографското изкуство. Сред предишните й тематични експозиции са "Зима в обектива" и "Децата на Мездра" (2010), "Сезони” и "Есен" (2011), авторката е редовна участничка и в Общите художествени изложби на групата на мездренските художници.

От името на Община Мездра кметът Генади Събков поздрави Мария Цолова, като й подари букет цветя.

Паралелно с откриването на фотоизложбата се проведе традиционното зимно литературно четене на творците от Литературен клуб "Христо Ботев", което премина под наслов: "Литературното лице на януари". Свои поетични и белетристични произведения представиха 7 автори от различни поколения, между които Рени Митева, Калина Арсенова, Калин Топалски и Иван Алексиев.

Акценти в литературното соаре бяха хумористичният разказ на ловна тематика "Дивото" на Светла Дамяновска и хорър разказът на Милен Димитров "Писмото до Дъглас от неговата любима Агнес", който е отличен в националния конкурс "По крилете на гарвана" за разказ, вдъхновен от Едгар Алън По.

За атмосферата на изящната словесност допринесе и стихотворението "Сняг" на Елисавета Багряна, споделено от Дора Василева.