Водещ партньор в реализирането на проекта е Регионална Търговско - промишлена палата Лесковац, Сърбия. Проектът се реализира със съдействието на Търговско-промишлена палата - Враца и на Регионалната търговска камара на административните райони Ябланица и Пчиня. Партньори по проекта са студенти от Висшето бизнес училище в град Лесковац, Сърбия и Професионална гимназия "Алеко Константинов" - Мездра.

Общата цел на проекта бе да се увеличи броя на туристическите продукти в трансграничния район чрез прилагането на нови подходи в областта на туризма, чрез сертифициране и защита на кръстосани туристически продукти и услуги, които отразяват специалния характер на дестинациите - традиционни кулинарни продукти от българска и сръбска страна, разработване на знания и умения сред учениците и професионалните готвачи чрез провеждане на допълнителни обучения, свързани с кулинарията, подобряване на качеството на кулинарните изделия и услуги и установяване на връзки между предприемачи в региона.

По време на конференцията, представителят на Търговско-промишлената палата във Враца Светлана Борисова запозна присъстващите с постигнатите резултати от дейностите по проекта.

В рамките на проекта бяха проведени 4 кулинарно-туристически форума - два в Сърбия и два в България: обучителен семинар за подготовка на традиционната българска и сръбска храна за 40 студенти и 40 ученици в сферата на кулинарните изкуства и обучителен семинар за 20 професионални готвачи от двете страни на границата, разработени две обучителни програми за приготвяне на традиционни кулинарни продукти – за ученици и за професионалисти, оборудвани две професионални кухни - във Висшето бизнес училище в Лесковац и в Професионалната гимназия в Мездра.

Създаден бе и Българо-сръбски кулинарен клуб като бизнес клуб с 40 членове, свързани с кулинарията и туризма. Официално са регистрирани две търговски марки - за сръбски и за български кулинарен продукт – „Лесковачка скара” и „Хляб от лимец”.

Директорът на Тъговската камара в Лесковац Горан Йович изрази задоволство от 15-месечното сътрудничество по време на проекта и каза, че най-големият успех в целия проект е, че са успели да обучат учениците и студентите от Мездра и Лесковац в мобилност, което е добра основа за бъдещи общи проекти между двата района. Той добави, че това не е първата съвместна работа с Търговско-промишлената палата във Враца, с която имат вече 10-годишно сътрудничество.

Своето удовлетворение от постигнатите резултати по проекта изразиха и директорите на двете училища партньори – Тома Дашич и Христинка Минова, които казаха, че освен полученото кухненско оборудване, проектът е дал възможност на младите хора да се опознаят и да видят и други форми на обучение и образование. И двамата бяха категорични, че по този начин образованието се е свързало с бизнеса, което изключително важно за младите хора.

Бе представено и съвместно меню, което ще се предлага в ресторантите в двата района. От българска страна менюто ще се предлага в ресторантите и хотелите в три града – Враца, Мездра и Вършец.

Във форума взеха участие и представители на туризма, които ще представят културно-историческото наследство и природните забележителности във Враца, Мездра, Вършец и Правец.