На тържеството присъстваха представителите на общинската администрация, потребителите на Комплекса за социални услуги за деца и лица с увреждания, учители и ученици от професионалните гимназии в града.

Заместник-кметът на община Мездра Сашо Илиев проследи историческата хронология от времето на военните действия в Искърския край и произнесе празнично слово, в което изрази признателността и преклонението на поколенията пред подвига на участниците в освободителните борби от мездренско.

В словото си зам.-кметът припомни имената на 19-те доброволци от мездренския край, взели участие в Българското опълчение от Типченица, Лик, Ребърково, Моравица, Дърманци, Долна Кремена и Мездра.



Тържествената програма продължи с изпълненията на Вокална група "Детски свят" при Центъра за подкрепа за личностно развитие с ръководител Анета Петкова, които изненадаха присъстващите с тематично подбрания репертоар от руски песни. Малката Йоана Лиловаска изпълни песента "Катюша" във военен костюм, от което не стана ясно дали отбелязваме Освобождението на Мездра от турско робство, или честваме 7 ноември - Денят на т. нар. Велика октомврийска революция.

Светла Дамяновска припомни на присъстващите за постигнатите успехи на талантливите деца от вокална група „Детски свят” и завоюваните престижни награди в различни конкурси.

Празничната програма продължи с изпълненията на Мажоретния състав при ПГ "Алеко Константинов", изпълнения на Групата за изучаване на руски език в ОУ "Св. св.Кирил и Методий" с класен ръководител Доля Попова и Вокална група "Детски свят".


След края на музикалната програма, Дамяновска изтъкна, че с този концерт от руски песни гражданите на Мездра изразяват признателността си към освободителите...

Все пак концертът завърши с песните "Хубава си, моя горо" и "Моя страна", с което поне малко се усети, че честваме български празник.