В концерта-спектакъл ще бъде представено фолклорното богатство на България чрез танци и песни от всичките шест етнографски области на страната. Освен танцьорите от Ансамбъл "Мездра”, в него ще вземат участие оркестърът на Фолклорен ансамбъл ”Тракия”, Академичният народен хор при Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство - Пловдив, популярните народни изпълнители Илия Луков, Юри Крумов и Светлин Миланов, родопската певица Валентина Добрева под съпровода Лазар Керемедчиев (каба гайда) и "гласът на Тракия” Дарина Славова под съпровода на Темелко Иванов (кавал). А така също Мъжката фолклорна група "Змей Горянин” от Зверино, Женският народен хор при мездренското читалище и бивши танцьори на ансамбъла.

Наред с този спектакъл, през юбилейната 2017 г. Ансамбъл "Мездра" ще изнесе безплатни концерти във всички населени места в община Мездра. По време на тях танцьорите ще запознаят зрителите със специфичните особености на отделните фолклорни области от страната и ще им предоставят възможност да разучат заедно по два танца, характерни за съответния регион. Каузата на тези концерти е "Да съхраним фолклора на България".

Паралелно с това ансамбълът ще организира благотворителна инициатива в подкрепа на гражданското сдружение "В помощ на бездомните животни в Мездра”, в която всеки, който желае, ще може да подкрепи финансово според възможностите си дейността на "Animal Help".