Празничната вечер бе открита от директора на училището Мариела Горанова, която подчерта, че всичко започва от днес, за да пребъде във времето.

На фона на историческата хронология на гимназиалното образование в Мездра бяха припомнени изминалите 95 години, изпълнени с неуморния и градивен труд на бивши директори и учители, дали своя безкористен дял в утвърждаването на институцията, наречена гимназиално образование в Мездра.

Специални гости на тържествения концерт бяха депутатите Николай Иванов, Иван Генов, председателят на Общинския съвет Яна Нинова, кметът на община Мездра Генади Събков, общински съветници, бившият заместник-председател на Народното събрание Явор Хайтов, както и дългогодишният кмет на Мездра (1999-2014) Иван Аспарухов.

Вълнуващите изпълнения на талантливите възпитаници на най-голямото учебно заведение в града край Искъра предизвикаха бурните аплодисменти на зрителите.

С вихреното изпълнение на Хип-хоп формацията, с художествен ръководител Ели Бутакова, адреналинът в залата се повиши, а последвалото изпълнение на Тереза Стоянова на вечната българска песен "Облаче ле, бяло", предизвика не просто възхищение, а и много носталгия.

На сцената се редуваха все по-завладяващите изпълнения на невероятните гласове на Натали Цолова с песента „Родна земя”, а Ивана Мирославова, Магдалина Миленова и Натали Иванова и тяхната „Самодива” изправиха на крака залата. Всички тези прекрасни млади изпълнители са част от уникалната вокална група „Wings” на музикалния педагог Тони Яшова.

Както винаги, танцьорите от фолклорните формации при училището, градени с години от хореографа, учителя и човека Мирослав Аспарухов, представиха най-българското, най-вазовското изконно послание: "На теб, Българио свещена, покланям песни си сега" с непреходните огнени ритми на българския танцов фолклор.

Тържественият концерт завърши с интересния прочит на Вазовата поема "Грамада", която бе претворена с танц и слово от прекрасните зрелостници Владислав Петров и Александра Лашкова, отново с невероятната хореография на Мирослав Аспарухов.

В края на концерта завърши с изпълнението на авторското стихотворение на младата поетеса Моника Генова "Език свещен на моите деди".

Училищното ръководство и педагогическият екип благодариха на спомоществователите Мирослав Захариев, Цветан Тодоров, Иван Георгиев и други, които допринесоха за реализирането на този празник за града.