© БНР Видин

Кукленият спектакъл, с който започна фестивалът, е предназначен за деца над 4-годишна възраст. Той е адаптация по едноименната приказка на чешкия автор Карел Чапек. Чрез класически кукли за параван „петрушки”, много хумор и карикатурни образи, той ни връща в една стара епоха, проследявайки разказа за един разбойник и едно неловко положение, в което попада главният герой. В тази история водят трима разказвачи – разбойници, които от коляно на коляно предават легендата за Вагабондо.

Публиката проследи с огромен интерес случващото се на сцената, а веднага след спектакъла децата се включиха с нетърпение и любопитство в творческото ателие за изработка на ръкавични кукли на театър „Мале-Мале“. С помощта на артистите те имаха възможност да си измайсторят своя театрална кукла, вдъхновена от спектакъла.

В същото време на ул. „Търговска“ в града три художнички - Теодора Обретенова, Зорница Кристиянова и Ванеса Петрова рисуваха върху електрически табла, превръщайки ги в миниатюрни произведения на изкуството.