Мария Попова бе посрещната от кмета на Община Козлодуй Маринела Николова, която показа автентични вещи и експонати, изложени в кораба - музей „Радецки“ и свързани с историческото събитие.


Областният управител Малина Николова откри в Ботев парк 71 – вия Национален туристически поход „Козлодуй -Околчица“. Повече от 900 Ботеви поклонници от цялата страна участват в най-мащабната и патриотична туристическа проява.
„Щастлива е съдбата към Вас, потомците, да извървите пътя, осветен от Ботевата алея. И във Вашите помисли и дела да ектят гордо клетвените слова на бунтовната Априлска епопея и неравните битки, глас искрен, в прослава и почит! Вие, потомците на Ботевата чета имате честта да се докоснете до извора на героичните събития. Нека огнените слова на поета и революционер Христо Ботев вдъхват респект и гордост, нека Ботев остане жив в сърцата ни и вечен пътят на безсмъртието!

Слава на героите, паднали за свободата на България!“, с тези думи Областният управител Малина Николова приветства походниците. Тя връчи на ръководителите на всяка една от походните групи знаме на Ботевата чета и Антология със стихове и проза, посветена на Христо Ботев "И певци песни за него пеят". Поздрав към гостите отправи кметът на Община Козлодуй Маринела Николова. В знак на признателност бяха поднесени венци и цветя. Тържествата завършиха с грандиозна заря.